W krainie przypraw indyjskich

Planowana liczba odbiorców: 25 - jedna grupa przedszkolna, 5-6 lat
Czas trwania: 50 min

Cele ogólne

  • poznanie kultury indyjskiej za pomocą wielu zmysłów,
  • poznanie wielobarwnych Indii od strony kuchni,

Metody

  • podające
  • ekspresyjne
  • ćwiczeniowe

Przygotowanie

  • podającestrój indyjski (sari bądź chusty),
  • fotografie lub prezentacja zdjęć w programie Power Point: przyprawy indyjskie,
  • przyprawy kuchni indyjskiej (zamówione przez Internet lub przyniesione przez rodziców),
  • talerz lub miska na przyprawy,
  • miseczki na ryż oraz łyżeczki dla wszystkich dzieci,
  • utwór muzyczny (tradycyjna muzyka indyjska),
  • piłka globus (lub zwykły globus)

Opis metodologii działań

CzasDziałanie osoby prowadzącej - opisDziałanie dzieciJakie metody zostaną zastosowane?Jaki jest cel edukacyjny? Czego odbiorcy się nauczą?Potrzebne materiały
2 min Nauczyciel/-ka ubrana w strój w stylu indyjskim z dziećmi wita się w języku Hindi:
„namaste” i zadaje pytanie: Czy wiecie, dlaczego jestem tak pięknie ubrana (podaje
powód, jeśli dzieci nie wiedzą)? Chciałabym, żebyście dzisiaj, za pomocą waszego węchu i
smaku, bliżej poznali Indie. Jak myślicie, co to jest? (przyprawy, potrawy)
Dzieci siedzą w kole i witają się z osobą prowadzącą, odpowiadają na pytanie, słuchają
osoby prowadzącej.
Podająca, burza mózgów

Wprowadzenie do tematu, zaciekawienie i skupienie uwagi, nauka słowa w języku Hindi

Strój w stylu indyjskim (sari lub kolorowa chusta, ozdoby)
10 min Nauczyciel/-ka mówi do dzieci, że dopóki jeszcze są w Polsce, ma dla nich zadanie.
Pyta: Co w waszych domach mamy gotują najczęściej na pierwsze danie? (zupy:
pomidorowa, żurek, barszcz, rosół itd.);
Jak myślicie, jakie przyprawy wasze mamy dodają do żurku? (majeranek, sól, pieprz); Pokazuje przyprawy: majeranek, sól, pieprz. A następnie zaprasza dzieci do zabawy: „Gotujemy żurek”. Prosi, by dzieci stanęły w kole i złapały się za ręce. Koło to wielki garnek, do środka którego trzeba dodać przyprawy: pieprz, sól i majeranek. Prosi dzieci o zamknięcie oczu, wybiera kilkoro i pisze im na plecach palcem pierwszą literkę wyrazów: pieprz, sól i majeranek. Ten, kto odczyta na swoich plecach
„S”, musi wskoczyć do garnka, gdy usłyszy, że jest czas na dodanie soli itd.
Dzieci siedzą w kole, odpowiadają na zadane pytanie, zgłaszają się, aby udzielić
odpowiedzi. Wymieniają znane im potrawy oraz przyprawy, które dodaliby do zupy.
Dzieci poruszają się po kole z uniesionymi rękami, a gdy nauczyciel/-ka mówi, że należy dodać np. soli, dzieci wybrane do tej roli wchodzą do środka koła i chodzą w przeciwnym kierunku niż pozostali.

Burza mózgów,
rozmowa,
ekspresji ruchowej,
zabawa integracyjna,
Odwołanie się do własnych doświadczeń i wiedzy, integracja grupy, kształtowanie umiejętności odczytywania i rozpoznawania liter, Przyprawy: majeranek, pieprz, sól
5 min Nauczyciel/-ka mówi, że zanim wszyscy wyruszą w podróż do Indii, trzeba sobie
przypomnieć, gdzie Indie znajdują się na mapie.
Zabawa „Znajdź mnie na mapie” polega na podawaniu sobie globusa – piłki i odszukiwaniu na niej położenia Indii.
Dzieci, siedząc na podłodze w kole, podają sobie piłkę- globus i pokazują na niej Indie. Kontakt z globusem, zabawa integracyjna Orientacja geograficzna, utrwalenie wiedzy o położeniu Indii na mapie świata Piłka- globus
3 min „Podróż na zaczarowanej chuście” to zabawa, w czasie której dzieci muszą chwycić
chustę za krawędzie. W rytm muzyki wszyscy poruszają się wg wskazówek sternikanauczyciela/-
ki, który/-a podaje różne komendy np.: Teraz skręcamy w lewo (wszyscy
przechodzą o krok w lewą stronę). Teraz w prawo – krok w prawo, wg inwencji
własnej. Potem chętne dziecko może przejąć stery.

Dzieci, trzymając chustę za brzegi, poruszają się w rytm muzyki oraz wg wskazówek
sternika. Chętne dzieci przejmują stery.

Elementy pedagogiki zabawy

Pobudzenie wyobraźni, wcielanie się w role

Chusta lub materiał w stylu indyjskim
10 min Nauczyciel/-ka prezentuje wcześniej przygotowany pokaz zdjęć w PP o przyprawach i
potrawach kuchni indyjskiej. Podczas prezentacji opisuje pochodzenie przypraw i ich
przeznaczenie, mówi o każdym zdjęciu: gdzie zostało zrobione, kto i co jest na zdjęciu.
Dzieci oglądają prezentację PP i słuchają komentarza nauczyciela/-ki. Metoda podająca, pokaz slajdów Poznanie oryginalnych przypraw oraz tradycyjnych potraw indyjskich, zwrócenie
uwagi na ich różnorodność i wielobarwność
Prezentacja, laptop, rzutnik
10 min Nauczyciel/-ka zachęca dzieci do udziału w zabawie „Powąchaj i spróbuj, jeśli się
odważysz” – pokaz wielu przypraw
Dzieci mogą dotknąć, powąchać i spróbować przypraw, odgadują nazwy Pokaz, degustacja Usprawnienie korzystania ze zmysłu smaku i węchu, wielozmysłowe poznawanie przypraw indyjskich Przyprawy indyjskie: kurkuma, kumin, kardamon, cynamon, sproszkowane mango itp.
5 min Zabawa „Czary-mary, zmieniam kolor” polega na tym, że nauczyciel/-ka pokazuje dzieciom biały ryż, po czym dodaje do niego kurkumę, która zabarwia ryż na żółto.
Pyta dzieci, czy wiedzą, co się stało, że ryż jest żółty i jak stał się żółty, dopytuje, czy
zabarwiła go farbą. Mówi o naturalnych barwnikach.
Dzieci oglądają najpierw biały, po chwili już zabarwiony na żółto ryż.
Same barwią ryż rozłożony na talerzykach, dodając różnych przypraw. Prezentacja
kolorów, które udało się im uzyskać. Chętni mogą zjeść swój ryż.
Pokaz, eksperyment Nauka rozpoznawanie kolorów, możliwość przeprowadzenia doświadczenia, ukazanie, jak w prosty sposób można zabarwić potrawę i sprawić, by ładnie wyglądała Ugotowany ryż, miseczki, łyżeczki, przyprawa kurkuma, inne przyprawy
5 min Następuje zabawa „Gotujemy kurczak Tikka masala”, której zasady są podobne jak w
zabawie „Gotujemy żurek”. Ruchy wykonywane podczas zabawy wg inwencji nauczycielki.
Przepis na kurczaka Tikka masala:
Składniki: filet z kurczaka, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, jogurt naturalny, łyżka oliwy, po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego, mieszanki przypraw garam masala.
Dzieci stoją w kole i tak, jak w przypadku zabawy „Gotujemy żurek”, dodają przyprawy,
czyli same wchodzą do środka koła po odczytaniu konkretnej litery na swoich plecach.
Zabawa integracyjna Integracja grupy, kształtowanie umiejętności odczytywania i rozpoznawania liter, wielozmysłowe poznawanie przypraw indyskich  
3 min Nauczyciel/-ka pyta dzieci, czy im się podobały przyprawy, jakie one są (kolorowe,
aromatyczne, pikantne, smaczne, ciekawe), czy ich mamy też takich używają.
Dzieci odpowiadają na pytania, uczestniczą w rozmowie. Rozmowa Ukazanie różnorodnosci i wielobarwnośc kuchni indyjskiej, zaciekawienie Indiami  
      

Tekst pomocniczy do prezentacji:

Kuchnia indyjska uważana jest za jedną z najbardziej aromatycznych i jednocześnie najbardziej zróżnicowanych na świecie. Lista przypraw używanych w Indiach na co dzień jest bardzo długa. Trudno w jednym zdaniu streścić najbardziej charakterystyczne specjały. Można jednak wyróżnić kilka cech wspólnych indyjskiej kuchni i zasad zachowania przy stole. Przede wszystkim każda potrawa i pieczołowicie dobrane przyprawy mają aspekt duchowy i ich przygotowanie wiąże się w dużej mierze z wierzeniami panującymi w Indiach. Potrawy najczęściej podawane są na specjalnych tackach, w niektórych regionach również na liściach bananowca. Samo ich ułożenie ma duże znaczenie i zależy od regionu. Pewnie zdziwi Was fakt, że Hindusi nie używają sztućców. Potrawy nabiera się palcami albo za pomocą chlebka, który najczęściej znajduje się na środku nakrycia.

Opracowały Katarzyna Donhoffner, Aleksandra Botorek (Przedszkole nr 140)